Новини

В природі не має поганої погоди?... Чи то є так?

В природі не має поганої погоди?... Чи то є так?...

Аномальні погодно-кліматичні умови, які склалися в різних регіонах України в наслідок посухи вплинули на врожай озимих культур, особливо зернових.  Знову наші аграрії стали перед непростим вибором чи сіяти озимі культури, чи повністю відмовитись від них. 

Найбільші посівні площі останні три роки займали озимий ріпак та пшениця, тоді як під ячменем озимим площі навпаки було скорочено.

Отже, за результатами 2018 року, аграріями було посіяно: озимої пшениці – 6420,8 тис. га, ячменю озимого – 872,6 тис. га,  жита озимого – 148,3 тис. га.

Однак, лідером залишається озимий ріпак.

За даними Укргідрометцентру, в Україні на 56% обстежених полів рослини озимих культур увійшли в зиму в доброму та відмінному стані, на 35% площ стан рослин оцінювався як задовільний. 

Враховуючи погодні умови поточного року у 14 областях розпочато підживлення озимих культур на зерно, яке проведено на площі 399,2 тис. га або 5% до прогнозу, зокрема підживлено:

  • озимої пшениці - 317,8 тис. га (5%);
  • озимого жита – 0,8 тис. га (1%);
  • озимого ячменю – 80,6 тис. га (10%).

Крім того озимий ріпак підживлений на площі 92,9 тис. га (9%).

Компанія УКРАГРОЦЕНТР завжди цікавиться станом полів та сходів у своїх клієнтів, причинами та наслідками, як врожаїв так і навпаки проблемами та шляхами вирішення.  

Але все ж таки в деяких регіонах ситуація катастрофічна. Фермер та власник СФГ "Світоч" з Херсонської області Віталій Владиславович в цьому році зробив ставку на озиму пшеницю, гірчицю та озимий ріпак. Пшениця та гірчиця зовсім не дала сходів, ріпак частково. Причиною, як вважає фермер, стала засуха. Доречі, СФГ "Світоч" активно використовую систему обробітку ґрунтів No-Till та сумлінно відстежує сівозміну. 

 УКРАГРОЦЕТР має намір всіляко сприяти пропаганді і впровадженню технологій No-Till в Україні.  Компанія запустила ряд навчальних та просвітницьких семінарів у грудні цього року (Київ, Херсон, Полтава) для обміну досвідом від аргентинських агровиробників і вчених. На яких вчені аграрії з Аргентини ділилися практичними напрацюваннями щодо особливостей технології No-Till в контексті боротьби з деградацією ґрунтів. У наступному році в планах компанії є залучення аргентинських агрономів для постійної роботи, консультацій і допомоги українським фермерам.

Андрій Петрович Таровик фермер та власник ПП «ШАНС» з Кропівницької області цього року посіяв пшеницю, ріпак та ячмінь. За словами Андрія Петровича, на вибір саме цих культур вплинули також погодні умови.  ПП «ШАНС» активно користується технологію, яка сприяє збереженню ґрунтової вологи, зменшення ерозії ґрунту, поліпшення якості води, то б то технологією No-Till. При дотриманні правильної сівозміни, хоча б три типи культур, забезпечує можливість використання переваг технології No-till.

Чекаємо весни та сприятливих погодних умов, адже чітка картина стану озимих тепер залежить від перезимування.

Компанія УКРАГРОЦЕНТР співпрацює з мультинаціональними й вітчизняними компаніями — виробниками найсучасніших та інноваційних розробок, серед яких Maisadour, EKOPLON, Caussade semences, Нертус та інші., які є гарантом найвищого результату роботи господарств, які орієнтовані на високі врожаї.

Дбайливе ставлення до землі та людей, що на ній живуть і працюють – наш вклад у майбутнє країни та наших дітей!