Новини

7 золотих правил внесення ґрунтових гербіцидів

7 золотих правил внесення ґрунтових гербіцидів

Давиденко Ігор,
cпеціаліст з технологій застосування засобів захисту рослин компанії Сингента

Сучасна інтенсивна технологія вирощування сільськогосподарських культур завжди включає в себе використання гербіцидів. Якісний захист посівів соняшнику, сої, кукурудзи, картоплі та багатьох інших культур досить часто залежить від застосування ґрунтових гербіцидів.

Пропонуємо вашій увазі 7 золотих правил внесення досходових гербіцидів, що допоможуть отримувати завжди стабільно високий результат.

Правило № 1. Вивчіть історію поля

Кожному полю притаманні певні види бур’янів, залежно від попередника, препаратів, які використовувалися раніше, та регіону вирощування. Ґрунтовими гербіцидами необхідно працювати на полях, де поширені переважно однорічні бур’яни (лобода, щириця, мишій, амброзія, куряче просо та ін.).

Щоб контроль багаторічних бур’янів був ефективним, його слід проводити ще в попередній культурі сівозміни, а також із використанням післясходових гербіцидів та бакових сумішей діючих речовин з різними механізмами дії.  

Правило № 2. Враховуйте тип ґрунту

Під час внесення ґрунтових гербіцидів потрібно звертати увагу на тип ґрунту та вміст у ньому органічних сполук, вологозабезпеченість, гранулометричний склад і кислотність.

Необхідно розуміти, що після внесення гербіциду його термін зберігання в ґрунті залежить від низки чинників:

Гранулометричного складу (глинисті та мулисті ґрунти зв’язують більшу кількість діючої речовини препарату).  На піщаних ґрунтах із низьким вмістом органічних сполук процес вилуговування гербіцидів швидший.

pH ґрунту (чим нижчий показник pH ґрунту, тим швидше розкладається діюча речовина).

Вологості та вмісту органічних сполук (на ґрунтах, багатих на гумус, зв’язується більша кількість діючої речовини).

Властивостей самого препарату (леткість, розчинність та період напіврозпаду).

Правило № 3. Враховуйте особливості технології обробітку ґрунту

Обираючи технологію обробітку під певну культуру, слід зважати на те, що значна кількість рослинних решток на полі перешкоджає потраплянню гербіциду на поверхню ґрунту. Для максимального контакту препарату їх не повинно бути. Залишки екранують поле і поглинають значну кількість діючої речовини. Втрати врожайності при цьому можуть становити від 10 до 20 %.  

Правило № 4. Попередьте будь-які пошкодження «гербіцидного екрану»

Ґрунтові гербіциди формують на поверхні поля так званий гербіцидний екран. Цей бар’єр знищує бур’яни в момент їх проростання, потрапляючи через колеоптиль у злакові та через сім’ядолі, коріння й у деяких випадках листки в дводольні бур’яни. Водночас частина препарату  з ґрунтовою вологою проникає в глибші шари ґрунту, поглинається кореневою системою бур’янів і поширюється до точок взаємодії.

Також не рекомендуємо проводити міжрядні обробки в перші 20–30 днів після внесення препарату без нагальної потреби (наявності ґрунтової кірки чи багаторічних бур’янів, як-от берізка польова, осоти тощо, вище від економічного порога шкодочинності).

Правило № 5. Проаналізуйте погодні умови до і після внесення

Головною тактикою внесення ґрунтових гербіцидів є зв’язування з ґрунтовою вологою чи опадами, які випали протягом 15–20 год після внесення. Ґрунтова волога чи опади дозволяють гербіциду проникнути до насіння бур’янів та подіяти на них у момент проростання. Оптимальними будуть приблизно 1,5 мм опадів.

В умовах повітряної та ґрунтової засухи потрібно провести заробку гербіциду на глибину 2–3 см легкими боронами для зв’язування його з ґрунтовою вологою. Також в посушливих умовах практикують внесення препарату під передпосівну культивацію на глибину 3–4 см.

Якщо очікуються сильні дощі (більш ніж 15 мм опадів на добу) варто відкласти внесення гербіциду, або ж заробити препарат у ґрунт, щоб запобігти поверхневому стіканню. Велика кількість вологи негативно впливає на гербіциди. З водою вони можуть потрапляти в нижні шари ґрунту і в подальшому вилуговуватися.

Правило № 6. Забезпечте оптимальне внесення гербіциду

Правильно підбирайте норму виливу, робочі параметри та розпилювачі для оптимального нанесення препарату.

Дотримуйтеся рекомендацій виробника щодо норми виливу робочого розчину. Для ґрунтових гербіцидів вона становить приблизно 300–350 л/га. Зменшення норми виливу нижче регламентованої може суттєво вплинути на ефективність.

Оптимальні умови навколишнього середовища на момент внесення:

температура повітря — 10–25 °С;

вологість повітря — 50 % і більше;

швидкість вітру — максимум 4–5 м/с (14,4–18 км/год).

Також важливим чинником ефективного внесення є швидкість роботи обприскувача.

Для причіпних обприскувачів оптимальна швидкість становить 12–14 км/год, для самохідних — не більше ніж 16 км/год.

Висота штанги має бути 50 або 75 см (відстань від краю розпилювача до поверхні ґрунту) залежно від моделі розпилювача та кута розпилу.  

При досходовій обробці посіву існує тільки один цільовий об’єкт — ґрунт. Завданням такого розпилення є рівномірний розподіл рідини по поверхні ґрунту з усіх боків грудки. Осередкове проростання бур’янів, як правило, викликане низькою якістю обприскування внаслідок неправильного вибору розпилювачів та знесення крапель. Найкраще в такому разі підходять розпилювачі, що мають крупнодисперсне розпилення. Ідеальним вибором можна вважати фірмові розпилювачі зі зниженим дрейфом Defy 3D.

Defy 3D — це унікальна розробка від компаній «Сингента» і Hypro. Дані розпилювачі розроблені спеціально для гербіцидних обробок та забезпечують максимальний ступінь покриття цільового об’єкта з усіх боків за рахунок ротаційного встановлення й змінного кута сопла і дозволяють розчину потрапляти навіть у так звані мертві зони.

Правило № 7. Дотримуйтеся технологічних вимог при обробітку ґрунту

Площа обробки перед внесенням гербіциду повинна мати дрібногрудкувату структуру. Це означає, що розмір грудок після обробок не повинен перевищувати 2 см у діаметрі, а кількість таких граничнодопустимих грудок не має бути більшою ніж 20–30 % від загальної площі.  Чим менші грудки, тим кращий контакт гербіциду з поверхнею і,  відповідно, вища ефективність препарату.

Слідуючи цим правилам ви можете бути впевнені в максимальній ефективності гербіцидних обробок, збереженні урожаю та отриманні високих прибутків.

Джерело: https://www.syngenta.ua/news/novini-kompaniyi/7-zolotih-pravil-vnesennya-gruntovih-gerbicidiv