Новини

Як баварська петиція щодо захисту бджіл може змінити сільське господарство

Як баварська петиція щодо захисту бджіл

може змінити сільське господарство

Петиція для запровадження важливих законодавчих змін, які вплинуть на сільське господарство на Баварії.

Одна зі змін заборонить фермерам знищувати живі огорожі та дерева, інша створить недоторкану 5-метрову смугу землі вздовж берегів струмків та річок. Однак найважливіша з них — до 2030  зробить сільськогосподарські землі Баварії на 30% органічними.

Природоохоронні групи закликають держави до 2030 захистити біологічну різноманітність на 30% площі планети. Баварці, які підтримали петицію, відчувають, що вони роблять теж саме, але в масштабах своєї землі.

Організатори повідомляють, що петицію підписало більше мільйона громадян. Це перевищує необхідний 10% мінімум голосів виборців для прийняття петиції на розгляд в Ландтаг Баварії.

Ландтаг має або прийняти петицію, або запропонувати альтернативу на вибір виборцям, для чого потрібно організувати референдум. Християнсько-демократичний союз — права партія, яка керує Баварією з часів Другої світової війни й не підтримує цієї ініціативи, буде змушена домовлятися з організаторами петиції.

Загалом в Баварії багато людей активно підтримують рухи захисту дикої природи, які протистоять зникненню видів.

Бджоли — символ петиції

Бджоли — вид, цілком залежний від людей. Популяція бджіл суттєво скоротилась за 30 років, але останні роки знову почала рости через популярність бджолярства.

Саме  бджола стала символом кампанії по збору підписів, хоча організатори  хочуть захистити не тільки бджіл, а й інші види, які знаходяться на межі зникнення.

Рух за підписання петиції створили — Екологічна демократична партія, партія Зелених та Баварська асоціація захисту птахів,

Німецьке дослідження у 2017 виявило, що за 27 років популяція комах у захищених природних зонах скоротилась на 76%.

У тропіках Пуерто-Ріко популяція летючих комах скоротилась ще більше, як наслідок відбулось скорочення популяції ящірок, птахів та жаб, які харчуються комахами.

German Nature and Biodiversity Conservation Union опублікували дослідження, що Німеччина втратила 15% співаючих птахів. Кількість шпаків теж скоротилась до 2,6 млн пар.

У Франції схожа ситуація — особливо з птахами, які живуть на сільськогосподарських землях. Популяція 24 видів таких птахів скоротилась з 1989 на 33%.

Biological Conservation опублікували дані, що у світі зникнення загрожує 40% видів комах. В найбільшій небезпеці бджоли, оси, метелики, жуки-гнойовики та міль.

Пестициди — одна з загроз для існування комах проти яких виступають екозахисники. У квітні 2018 на їхню вимогу Європейский союз заборонив внесення 3 видів неонікотиноїдів, які шкодять бджолам.

Однак найбільша загроза для комах — це зникнення життєвого середовища, яке або використовується як орні землі, або поглинається містом.

Фермери vs екозахисники

В історії Баварії є кілька прикладів успішних петицій:

  • у 1997 ліквідація Сенату, верхньої палати Ландтагу Баварії;
  • у 2010 заборона паління в барах та ресторанах.

Петиція 2019 року може змінити сільське господарство Баварії. Вона забороняє використовувати пасовища та сінокісні луги як орні землі. 10% всіх лугів буде заборонено косити до 15 червня, щоб комахи мали змогу харчуватись дикими квітами.

Критики петиції, в тому числі фермерська федерація та міністр сільського господарства, звинувачують прихильників ініціативи в соціалізмі і плановій економіці та вважають, що це спроба розв’язати глобальну проблему їхнім коштом.

Мер міста Вільдпольдсрід Арно Зінгерль розвиває у місті джерела відновлюваної енергії: вітрові турбіни, сонячні панелі, біогазові установки, які продукують у 5 разів більше енергії, ніж споживає місто. Його місто також інвестувало в дикі луги, але він не вважає створену петицію корисною для справи захисту природи.

Навпаки він вважає, що петиція накладає додаткові зобов’язання на фермерів, які і так страждають від бюрократії. Прийняття петиції — це удар по малим фермам, які будуть змушені продати землі більшим виробництвам.

Після прийняття петиції у депутатів Ландтагу буде час її змінити для досягнення компромісу. Хоча прихильники ініціативи будуть триматись за її основну думку — фермерство має змінитись для збереження комах та птахів.

Джерело: nationalgeographic.com