Новини

Олександр Калюжний, експерт UCAB, про те, чи можливо врятувати село?

Олександр Калюжний, експерт UCAB, про те, чи можливо врятувати село?

Урбанізація – феномен, про який не чули ну хіба що ж в самому глухому селі. Вона є по-справжньому сучасним явищем в тому сенсі, що в світовій історії йому аналогів не знайти. Зовсім не тому, що раніше міст не було, а тому, що більшість людства існувала саме поза міськими брамами. Але все змінилось із зростанням продуктивності аграрного виробництва: для того, щоб прогодувати все більше людей потрібно було все менше тих, хто займався сільськогосподарською діяльністю. Відтак, з кожним наступним витком технологічного прогресу міграція в міста – урбанізація – посилювалася. Сьогодні в усіх розвинених країнах світу переважна більшість населення проживає в містах і мегаполісах. Частка сільського населення в середньому по ЄС складає близько 29%. Для країн ОЕСР (OECD) цей показник знаходиться нижче 25%. В Україні приблизно 33% населення мешкає в селах. Відновлення і стимул економічної активності в сільських місцевостях – актуальне питання сьогодення.

Головні проблеми і виклики, з якими стикаються підприємці в сільській місцевості, є доволі універсальними. До них належать:

  • погана інфраструктура;
  • обмежений доступ до ресурсів (людський капітал!);
  • доступ до ринку збуту (близькість до споживачів) і т.д;
  • низька густота населення (через відсутність роботи), що зумовлює низьке різноманіття наявних послуг.

Вищезазначене стримує розвиток, проте можливості також є:

  • використання нових інформаційних та комунікаційних технологій зменшує важливість фізичних відстаней;
  • розвиток біотехнологій та відновлюваної енергетики пропонує нові бізнес-моделі першочергово для сільських місцевостей;
  • поширення уваги та зацікавленості у збережені природи та довкілля сприяє розвитку туристичної діяльності.

Це лише деякі приклади.

Сільська місцевість не однорідна - село від села відрізняється. Вона може різнитися за багатьма ознаками, але безумовно найважливішим показником є близькість до великого міста. Успішність та процвітання кожного окремого населеного пункту залежить від цього фактору й інших (наприклад адміністративні/фіскальні фактори). В цьому напрямку в останні роки Україні вдалося досягти певних успіхів завдяки реформі місцевого самоврядування.

Але важливо зрозуміти, що врятувати кожне окреме село, або абстрактне «українське село», на чому так люблять спекулювати політики, не вийде... і навряд чи варто.

 

#УкрАгроЦентр - Висока врожайність, наша відповідальність!

☎️ Телефон для замовлення продукції:

+38(095)925-7777